2012. szeptember 30., vasárnap

A népmese napja


2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg.
A Magyar Olvasástársaság azóta minden évben más-más városban tarja Országos népmese-konferenciáját, amelyek keretében főként pedagógusok, könyvtárosok hallgathatnak szakmai előadásokat. Idén Kaposvár látta vendégül a szakmai közönséget a Kaposvári Egyetemen, majd a kétnapos rendezvény második részében „mesés”családi programokat szerveztek a város különböző intézményeiben, illetve az utcákon. Mivel az esemény hagyományosan a „hivatásos” mesemondókat is vendégül látja, olyan előadók szórakoztatták a közönséget, mint Berecz András, Agócs Gergely, Kóka Rozália és sokan mások.


Mi a népmese ünnepén egy bőszénfai kuriózumra szeretnénk felhívni a figyelmet, mégpedig a Meseszállóra, amelyet úgy hirdetnek a tulajdonosok, hogy „stresszmentes övezet családias környezetben, meserajzos szobákkal”. Reméljük, hogy a népmese rajongói jövőbeni találkozásaik alkalmával ellátogatnak hozzánk. Akik pedig itthon vannak a Zselicség völgyében, azokat várjuk szeretettel könyvtárunkba, ahol válogathatnak kedvükre Benedek Elek meséskönyvei közül!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése